Alla inlägg den 11 april 2011

Av Britta - 11 april 2011 11:56


Läser just nu "One day" av David Nicholls. En sån där bok man måste läsa om man är född 1964-68 sådär. Och den är så bra, och vemodig, och vansinnigt rolig. Många tidsmarkörer, men inte på ett Andres Lokko-sätt, i den meningen att man inte känner sig konstant exkluderad från allt som nämns  - eller för dum - för att man inte har snappat upp eller upplevt alla undergroundband och klubbar och uttryck och... Ja, ni förstår.

Nej, den här boken är unik och vänlig på det sättet, utan att vara insmickrande och folklig. Dessutom handlar det om kärlek med förhinder. Ett urgammalt tema, som florerade redan i 1700- och 1800-talsromanen. Håller än i dag.

Inte konstigt då att jag förfasas när jag får höra att Anne Hathaway (!) ska spela den kvinnliga huvudrollen i filmen som kommer. Det är så fel, så fel att jag nästan blir stum. Varför inte ta en brittisk skådespelerska? Nej, då. Då ska man ta en amerikansk filmstjärna... Inget fel på Anne H, hon är en bra, snygg filmskådis med stjärnstatus. Men hon passar inte här!! 

Emma Morely, som karaktären heter i boken, är en lite fyllig, radikal Yorkshire-tjej med stundtals hennafärgat hår - hon är ostylad på alla sätt. Hon ser inte ens ut som en alldaglig Anne Hathawy med skitigt hår.

Gud, så fegt! Men castingvärlden är ju feg.


Var för övrigt på en liten fransk bistrro i Vasastan i helgen. Bistro Panam. Drack pastis. Gott. Trevlig musik - fransk, förstås.


http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article18678.aos

 




Ovido - Quiz & Flashcards